Ontdekt zelfportret van Cellini officieel gewaardeerd op EUR 107 miljoen

Tamoikin Art Fund organiseert een internationale tentoonstelling van het enige schilderij, zover bekend, van Benvenuto Cellini 

In 2005 werd de kunstwereld opgeschikt door het nieuws van een monumentale ontdekking. Het enige bekende schilderij van Benvenuto Cellini, een Italiaanse Renaissance man uit de 16e eeuwse, die Leonardo da Vinci evenaarde, werd in een privécollectie ontdekt.

Vanaf dat moment heeft de eigenaar de kolossale taak uitgevoerd om dit kunstwerk te beveiligen, onderzoeken en evalueren. Een proces dat meerdere jaren in beslag genomen heeft en meer dan € 200.000 van zijn eigen geld gekost heeft. Een groot aantal experts en organisaties zijn bij het proces betrokken geweest, waaronder het Tamoikin Art Fund (TAF), dat nu aangesteld is als beheerder van het zelfportret van Cellini.

Na het voltooien van een grondig onderzoek, was het fonds in staat om de waarde van dit zeldzame historische kunstwerk te bepalen. Cellini’s zelfportret is € 107 miljoen waard. Op dit moment bereidt TAF een internationale campagne voor om dit werelderfgoed tentoon te kunnen stellen.

Wie is Cellini? Om deze geweldige man te kunnen begrijpen, moeten we kijken naar zijn leven en zijn werk. Benvenuto Cellini (1500 – 1571) werd geboren in Florence, Italië en gedurende zijn leven ontwikkelde hij zich als een bekende en een zeer goed betaalde schrijver, schilder, beeldhouwer, muzikant, goudsmid, uitvinder en soldaat. Zijn prachtige bronzen sculpturen versieren prominente straten van Italië.

  • Rolex heeft een reeks horloges naar Cellini vernoemd  
  • Ian Fleming refereert regelmatig aan Cellini in zijn James Bond boeken 
  • Salvador Dalí was ook sterk beïnvloed door het leven van Cellini  

Ongetwijfeld was Benvenuto Cellini een Uomo Universale met buitengewone capaciteiten. Hij was een geweldige visionair die de loop van de geschiedenis heeft veranderd. De ontdekking en de openbare tentoonstelling van het enige bekende schilderij van Cellini is een internationaal cultureel fenomeen.

Wat weten we over het portret? Het is een kunstwerk van gemiddelde grootte (61 x 48 cm), geschilderd in de 16e eeuw met olieverf op uniek zijdepapier dat op een doek is vastgelijmd. Het is de meest nauwkeurige afbeelding van Cellini tot op heden. Het portret is privébezit van een kunstverzamelaar en ondanks dat het honderden jaren oud is, is dit schilderij in uitzonderlijk goede staat en is er vrijwel geen restauratie nodig. In tegenstelling tot het ‘Salvator Mundi‘ schilderij van Leonardo da Vinci, dat onlangs verkocht werd voor $ 450 miljoen, en dat ‘aanzienlijk gerestaureerd’ moest worden nadat het ‘agressief gereinigd en overschilderd’ was. Het vinden van een kunstwerk van zo’n belangrijke betekenis en in een dergelijke goede staat is uiterst zeldzaam.

Het Tamoikin Art Fund, bekend om zijn baanbrekende kunstverkopen, wijst aanzienlijke middelen toe om dit cultureel belangrijke artefact aan de hele wereld te tonen.

Ga voor meer informatie naar http://www.tamoikin.com/cellini 

Tamoikin Art Fund, 782-234-7775, office@tamoikin.com

GENÈVE, July 12, 2018 /PRNewswire/ —